Samen met Laura van der Velden en Marthijn de Wind heb ik deze opdracht uitgevoerd. De opdracht was om een
bio-based object met bamboe op ware grote
neer te zetten. Het onderzoek is begonnen met het uitzoeken van verschillende bio-based materialen en eigenschappen van bamboe. We zijn in de werkplaats in geweest om de constructies en verschillende technieken en mogelijkheden met bamboe te testen.
We hebben onderzoek gedaan hoe je bamboe natuurlijk zou kunnen kleuren door middel van bietensap, rode kool sap en zwarte olijven sap. Hieruit kwam al snel dat het ging stinken en schimmelen, maar de kleur trok er wel goed in. Daarna hebben we ook nog met bistre en Indische inkt het bamboe proberen te kleuren, de bistre trok er wel in, maar niet ver en de Indische inkt trok er niet tot nauwelijks in. Het voordeel is wel dat het niet ging schimmelen.
Tijdens al onze onderzoeken kwam naar voren dat wij het geluid dat bamboe maakt tijdens beweging, tikken, vallen erg leuk en interessant vonden. Dit omdat het hol materiaal is. Hieruit kwam naar voren dat wij iets met dat geluid, de beleving en beweging wilden gaan maken. We hebben een woordweb gemaakt waarin de kwaliteiten van ons te maken object aan zal moeten voldoen. Hiermee hebben we thuis en op school een hoop modellen gemaakt.
Met het model waarin we een hoop bamboestokken aan elkaar hedden geregen wilden we verder gaan, want dit paste het best bij onze ideeën. Hiermee krijg je een erg flexibele, speelse vorm waarin herhaling, eenvoud en symmetrie naar voren komt. Vervolgens zijn we de werkplaats ingegaan en hebben met deze gegevens een vorm proberen te creëren.
Het rijgen van de bamboestokken hebben we nog een stapje verder onderzocht, hieronder zie je een aantal variaties.
De variatie met korte stukken bamboe vonden we het meest interessant, vooral omdat wij de beweging en het geluid vanuit ons eerder onderzoek graag wilde toepassen in ons object. We hebben ervoor gekozen om deze draai te maken waarin het verticale en horizontale moeilijk te onderscheiden valt, het speelse en bewegelijke toelaat en toch de symmetrie en eenvoud behoud.
Toen kon het maken beginnen, we hebben een hoop bamboestokken gekocht van dezelfde lengte. Een aantal hebben we ingekort tot kleine stukken bamboe en er een gat doorheen geboord. We hebben alles aan elkaar geregen met jute touw. Het object zal geplaatst worden boven een trap, hier zou het extra wind kunnen vangen en zal het bamboe meer beleving en geluid geven.Tijdens het bouwen kwamen we tot de conclusie dat het materiaal toch te zwaar is voor het jute dat wij gebruikt hebben. Wij durfden de vorm die wij wilden gaan neerzetten niet te maken. De kans was erg groot dat het jute zou splijten en knappen, het was tijd om te improviseren. We hebben uiteindelijk gebruik gemaakt van de locatie, gleuven waartussen we het bamboe konden plaatsen, losse stenen om het geheel omhoog te houden en zo zijn we tot deze vorm gekomen.

De vorm die wij nu gecreëerd hebben vonden we wat weg hebben van een pauw als je van onder aan de trap het object ziet. 
We waren erg trots op het werk wat we hadden neergezet, maar het was nog niet ons doel. We wilden graag de spiraal voor het complete effect wat wij wilden bereiken. Na onze eindpresentatie hebben we met een hoop hulp de vorm proberen te maken. Het touw is tijdens het vervormen geknapt, maar met wat hulp konden we ons object toch in de gewenste vorm vastleggen!
Back to Top