Voor het gebied de Rijtemakersrijge ben ik begonnen met onderzoek. Omdat deze straat langs de Academie Minerva staat, loop ik regelmatig in dit gebied. Mijn indruk is dat dit voornamelijk een doorloop gebied is met verschillende pleinen.
Ik ben dit gebied gaan analyseren door verschillende lagen over elkaar heen te leggen. Hieronder zie je eerst de gebouwen, de ingangen, overig terrein en de wegen. Om de doorloop functie van dit gebied te versterken, heb ik ook een laag eroverheen gelegd met de directe looproutes. Vervolgens blijft er een restruimte over waarmee ik wilde gaan ontwerpen. Deze heeft nog geen belangrijke functie.
In mijn onderzoek waarin ik onder andere gesprekken heb gehad met de buurtbewoners kwam uit dat ze er graag meer samenhorigheid en een identiteit wilden in dit gebied. Dit wilde ik doen door er zitelementen en groen in toe te voegen. Wat ook vaker werd benoemd is dat ze niet wilden dat het een hangplek zou worden. Een hangplek heeft vaak de kenmerken dat het er rustig is en de jongeren er ongestoord kunnen zitten. Hierom wilde ik dat er op ooghoogte zicht is over het geheel. Door hoog groen toe te voegen geeft het echter wel een fijn gevoel om er rond te lopen. De looproutes kruizen elkaar waardoor de saamhorigheid naar voren komt.​​​​​​​
Het ontwerp bestaat uit lagen, de bestaande lagen; de wegen en looproute/ stoep zijn bestaande lagen. Voor de routing in de restruimte heb ik een nieuw ontwerp voor de bestrating gemaakt die een mix vormt van deze 2 bestratingen. Het zitelement word gevormd door houten planken die recht naast elkaar staan.
Het ontwerp begon door alle functies van de ruimte vast te leggen wat eindigde met de verschillende routing. Op deze manier is vanuit elke hoek de snelste route te bewandelen. De ruimte die geen functie had, de restruimte, heb ik opgevuld met de nieuwe lagen; zitelement, groen en zicht. Op deze manier zal de ruimte als prettig worden ervaren, door de routing die kruist, zal het zorgt voor ontmoeting en door het vrije zicht op ooghoogte zal het geen hangplek worden voor jongeren.
Hieronder zie je foto's van de maquette.
Back to Top