De opdracht was om een prototype voor een zitobject te ontwerpen. Om inspiratie op te doen zijn we naar 'Niet Nieuw Design' in Tynaarlo geweest. Hieronder zie je daarvan een collage.
De focus lag bij het ontwerpen van dit zitobject op het buigen van hout. Dit kan je op 2 manieren doen, lamineren en stomen. Deze beide technieken heb ik uitgeprobeerd. Ik ben begonnen met het weken van hout en kijken hoe buigzaam massief hout dan wordt, maar dat viel tegen. (zie foto 1 hieronder) Ik ben ook met een brander te werk gegaan. Ik zorgde ervoor dat het hout continu nat zou zijn en tegelijkertijd hield ik de brander er gelijkmatig onder. Elke keer kon ik het hout een stukje verder buigen. (Zie foto 2, 3 en 4 hieronder) Ik heb ook een stuk massief essen hout in een metalen tube gestopt en gevuld met water. Deze heb ik in een BBQ gestopt om het hout te stomen. De 1e keer had ik te weinig water gebruikt en is het hout zwart geworden. De 2e keer was het buigzaam tot een bepaald moment. (zie foto 5 en 6 hieronder) Tot slot heb ik nog een proef gedaan met het lamineren van hout, 3 laags en 2 laags met een ander materiaal ertussen. (zie foto 7 hieronder) 
De volgende stap was om te schetsen en modellen te maken. Het model dat uit 1 deel bestond vond ik erg interessant, maar was het nog niet helemaal. 
Het schetsen door gewoon te doen vond ik erg lastig en is een leerdoel van mij. Tot er een moment kwam dat ik ineens terug dacht aan de post-it's. Een paar jaar geleden tijdens mijn stage, lagen deze post-it's op het kantoor. Hiermee was ik een paar random vormen aan het maken. De 'bloem' heb ik toen op de foto gezet omdat ik dat een mooie vorm vond. Hier was ik eigenlijk aan het schetsen door gewoon te doen, alleen nog zonder doel.. Dit idee van de post-it's die allemaal aan elkaar zitten maar elk een los onderdeel zijn was mijn inspiratiepunt geworden van dit blok. Na wat verschillende modellen kwam ik uit op het volgende prototype. 

Een hele lap jute werkt verbindend tussen de delen gebogen hout. Elke keer is er een kleine ruimte overgelaten tussen de delen gebogen hout zodat dat een 'vouwlijn' word. Met dit schaalmodel kan je verschillende vormen maken, net zoals ik met de post-it's aan het doen was. Dit vond ik een erg leuk idee en ik ben dit op ware grote gaan proberen.
Voor het maken van het prototype heb ik eerst contact gehad met het bedrijf Zwartz uit Oldenzaal, dit bedrijf verkoopt onder andere het materiaal jute. Zij hebben mij geholpen met welke kwaliteit het beste was voor mijn toepassing en wilden een kleine lap van 3 meter voor een acceptabele prijs leveren. Ik heb hiervoor een eigen mal gemaakt. Deze mal zorgt er ook voor dat de houten delen recht op de jute lap komen. Zie hieronder mijn proces.
Toen het prototype af was heb ik er veel foto's van gemaakt. Op bepaalde vormen kan je er echt op zitten, maar bij andere variaties is het hout nog niet sterk genoeg. Een eis die aan het begin was gesteld, was dat hij maximaal 4 kilo mocht wegen. Het zitobject valt nu binnen de 4 kilo, maar voor een echte uitvoering zou ik hem denk ik nog wat zwaarder maken of kijken naar andere mogelijkheden, zodat het zitobject sterker zal zijn en niet zal breken. 

Het is een zitobject geworden die iedereen naar zijn eigen stijl kan 'vouwen'. FOLD-IT heet dit prototype, afgeleid van de post-it. Rechts hieronder zie je de poster die ik hierbij heb ontworpen. 

FOLD-IT, SHAPE-IT, SIT-IT
to your own style
Hieronder nog een werktekening hoe ik dit prototype gemaakt heb.
Back to Top