De opdracht was om een nieuw horeca ontwerp te maken in het leegstaande pand in de Poelestraat in Groningen. Wij hebben een bezoek gebracht, waardoor we een goede indruk kregen van het pand. Door de komst van het Forum is een tweede ingang aan de achterkant zeker een goede optie en zou dat ik in mijn ontwerp willen toevoegen. Het pand is erg lang, ongeveer 33 meter. Ik zie dit als een kwaliteit die ik ook zal willen benutten! Eetgelegenheden die de focus hebben op het eten en drinken overdag (ontbijt, lunch en tussendoortje) zijn in de minderheid. Vooral met de komst van het Forum waar overdag vele mensen zullen komen, zie ik hier een mogelijkheid voor een broodjeszaak.
De thuisbezorging is aan het groeien, hierdoor wordt de beleving in de horeca steeds belangrijker als concurrentie middel. De totale beleving draagt namelijk bij aan de smaak en het genot van het eten. Volgens een recent rapport zoekt 70% van de jeugd belevingen die hun zintuigen prikkelen. Ik heb onderzoek gedaan naar welke elementen belangrijk zijn in de vormgeving zodat alle zintuigen geprikkeld worden voor een positief stimulerende multizintuigelijke beleving. Ons brein heeft moeite om ons gerecht te onderscheiden van de omgeving. Als de omgeving positief word ervaren en past bij de smaak van het gerecht, is er een grote kans dat je het gerecht ook lekkerder zult vinden.
Om deze reden wilde ik het pand verdelen in de twee smaken; zoet en hartig. Ik heb ervoor gekozen dat als je vanuit de Poelestraat naar binnen gaat, je in de zoete omgeving komt, omdat ik deze smaak meer bij deze doelgroep vond passen. Vanuit de kant van het Forum zal je in de omgeving van de hartige broodjes komen. Hiernaast zie je een afgerond en een puntige vorm, uit onderzoek is gebleken dat wij zoete en romige smaken met het afgeronde figuur associeren en bruisende, bittere, zoute en zure smaken met het puntige figuur. 
Deze vormen vertalen zich ook in de bar van de open keuken. “Bar is de kern, het hart, en heeft overzicht over het hele restaurant, met name de ingangen.” Dit vond ik een inspirerende gedachte waar ik het ook mee eens ben. In dit ontwerp voor de broodjeszaak plaats ik een open keuken, die ik ook als kern, centraal wil plaatsen. Ook omdat bij het zien, horen en ruiken van de gerecht die gemaakt worden een positief effect geven op de eetlust. Het looppad gaat met deze vormen mee en vormt zich als een soort trechter naar binnen, je wordt op deze manier naar binnen geslurpt.
Mensen lopen altijd naar het licht toe, want waar licht is, is ruimte. Boven het looppad heb ik led-verlichting in een verloop toegevoegd. Hoe verder je loopt, hoe lichter het word. Bij de hartige kant is plafond hoger, hier lopen de vormen ook met de hoogte mee die het effect van de trechter zullen vergroten. Boven de bar zie je een verloop in kleuren, deze kleuren worden steeds lichter en op deze manier wil ik de aandacht naar het lichte vlak brengen, dit is waar de broodjes worden klaargemaakt, door hier de aandacht naartoe te trekken zal de verleiding naar het eten groter worden. Aan de andere wand zie je verschillende broodjes die je kunt bestellen. De foto’s zijn zo gekozen dat ze vanuit het ik-perspectief genomen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat op deze manier wij het makkelijker vinden om voor te stellen dat wijzelf deze eethandeling uitvoeren.
Hieronder zie je de 3D beelden vanuit de hartige en de zoete ingang.
Back to Top